Lille Spejl på væggen der

Reklame for:
Styling og photo Rigetta Klint
Spejl fra Skagerak
Strømper fra Dear Denier

Sig mig hvem er smukkest i landet her?

Det har været modeuge, og moden er et spejl. Et spejl på tiden og tidens længsler. Vi gør os til, trækker maven ind, skærer grimasser, laver trutmund og bruger moden til at udstille den absolut bedste version af os selv.

Der er bare det ved det, at aldrig har mode og forbrug været mere umoderne. Selv får jeg mere lyst til at købe ”pre-loved” (det som en gang hed vintage), end jeg får til det meste af det modeugen har kunnet tilbyde. Blandt det smukkeste, jeg så på messen, var gamle hvide skjorter fra Marche Noir Paris, skjorter som var reelt slidte, og som bar alderen med anstand, fordi de var lavet af gedigne materialer, selv de slidte kanter på kraverne var smukke.

Den bedste version af den moderne forbruger er kritisk og bevidst om sine valg. Aviserne bruger i disse dage mere spalteplads på at skrive om forbrugerne som miljøkrigere, end på at tale om kjolelængder og om hvorvidt vi skal gå i syren, orange eller pink næste forår for at være moderne.

Nogle vælger #buynothing” andre vælger #buyless, og så er der de, som er så umoderne, at de ukritisk kaster sig efter den næste high street trend uden at skelne til produktionsforhold og miljøkonsekvenser. Det tøj, de blev præsenteret for på messen, havde jeg bogstavelig talt ikke lyst til at røre med en ildtang og at dømme efter trenden blandt de yngste forbrugere, så er de en uddøende race!

Der er heldigvis en del virksomheder, som har forstået beskeden. Virksomheder der kan forsyne os, som gerne vil have lækket tøj, men for hvem spejlbilledet blegner, hvis ikke samvittigheden er i orden.

En af dem er strømpefirmaet Dear Denier. De har siden deres spæde start i 2012 haft fokus på høj kvalitet som kan holde længe og er alene af den årsag på sporet. Under de seneste år har de desuden satset benhårdt på bæredygtighed og på at udfase og erstatte den klassiske nylon med genbrugsnylon. Der er allerede flere styles at få fat på, og fremover lancerer de udelukkende produkter, som indeholder materialer mærket med certificeringer som: ICEA, Global Recycle Standard, Eco Label, OEKO-TEX og fuldt sporbar økologisk uld og bomuld.

Som en fodnote kan nævnes, at al deres produktion foregår i Italien. At have sin produktion i Europa indebærer at arbejde med fabrikker, der lever op til strenge reguleringer omkring både miljø og arbejdsforhold. Arbejdsforholdene er vigtige, hvem husker ikke katastrofen i fabrikskomplekset Rena Plaza i 2013? Den erindring efterlader én med viden om, at når et stykke tekstil koster meget lidt, så er der andre som betaler prisen! - Og i forhold til miljøet? Er det vigtigt? JA, det er det. Produktionen af nylonstrømpebukser er noget værre svineri! Strømpebukser fremstilles typisk af petroleum gennem kemiske processer, som giver mængder af farligt affald. Affald som både havner i naturen og i strømpebukserne. Desuden er nylonstrømperne mindst 40 år om at kompostere og forurener derfor vores natur længe efter endt produktion og brug.

Den nylon Dear Denier anvender i deres strømper er kommet til verden ved hjælp af en helt ny teknologi, som gør det muligt at udnytte affaldsnylon og lave den om til ny nylon, vel at mærke på en måde som giver en meget høj kvalitet og komfort. Foruden fokus på nylongarnet har Dear Deniers italienske producent stort fokus på at minimere miljøbelastningen gennem blandt andet at rense spildevand, affaldssortere, bruge solenergi og ozonplanter.
Med andre ord er slutproduktet high-end designstrømpebukser, som kan bæres med god, grøn samvittighed. Min model har modstræbende stukket benene i et par strømpebukser som er strikket ”fully fashion” altså i et stykke og helt uden sømme – trods varmen føles de behagelige siger hun og jeg glæder mig allerede til strømpesæsonen!

Her får du link hvis du vil læse mere om: ICEA, Global Recycle Standard, Eco Label, OEKO-TEX