MÆT i marts

Reklame for
Foto Rigetta Klint
Katrine Klinken

Nu er det forår! -Jeg har set årets første billeder af ramsløg florere på sociale medier, og jeg tænker, at denne menu med ”something old, something new” fra kogebogen MÆT passer perfekt nu.

Kartoffelsuppe med porrer og ramsløg

Ristede rugbrødsterninger

Stegte muslinger med timian og citron

Æblesandwich med tatar og peberrod

Bagte rødbeder med karsecreme

Something old! – Rodfrugterne og porrerne er stadig fyldte med energi. Æblerne er søde og sprøde, hvis de har været opbevaret korrekt.

Something new! – Muslinger går man aldrig fejl af. Muslinger er god mad og i øvrigt også billig mad. Ramsløg kan, hvis vinteren har været mild som i år, høstes allerede i marts. Planten blomstrer i maj og juni og smager bedst og mildest, inden den går i blomst. Du ved det sikkert allerede; ramsløg er, som navnet siger, en løgplante. Bladene, som udseendemæssigt let kan forveksles med den giftige liljekonval, har en kraftig duft og smag af en mellemting mellem forårsløg og hvidløg.
Ramsløg anvendes som hvidløg i gryderetter, supper, salater og til pesto.

Opskrifter fra Katrine Klinken ( fra kogebogen MÆT)

Du får her opskrifter på suppen og på de stegte muslinger med timian og citron. De resterende opskrifter finder du i Kogebogen MÆT. MÆT, som er et samarbejde mellem undertegnede og Katrine Klinken, kan du købe hos din lokale boghandel, eller du kan bestille den her.

Opskrifterne rækker til 4 personer, hvis de indgår som en af et større måltid.


Kartoffelsuppe med porrer og ramsløg


750 g kartofler
1 l velsmagende grøntsags-eller hønsebouillon
1 dl piskefløde eller 100 g cremefraiche 38 %
salt og friskkværnet peber

Suppefyld:

2 store porrer
2 spsk smør
4-6 blade ramsløg

• Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde med bouillon. Kog suppen i ca. 20 minutter, til kartoflerne er møre.

• Blend suppen, til den er cremet og har ensartet konsistens. Tilsæt fløde eller cremefraiche og spæd evt. med vand, hvis suppen er for tyk. Smag den til med salt og peber.

• Rens porrerne og skær dem i ringe. Steg porrerne bløde i smør i en rummelig gryde. Kom fyldet i den rygende varme suppe. Drys med hakket ramsløg, når suppen skal nydes. Ønsker man mild smag af ramsløg, skal det steges med porrerne.

Stegte muslinger med timian og citron

1 kg blåmuslinger
50 g skalotteløg
4-5 fed hvidløg
100 g gulerod
100 g persillerod, knoldselleri eller pastinak
2-3 kviste timian
1 spsk ekstra jomfruolivenolie
2 dl hvidvin

Stegte muslinger:
ca. 150 g dampede muslinger
2 dl fuldkornsrugmel
salt og friskkværnet peber
4-5 stilke frisk timian eller merian
1 citron

• Dampede muslinger: Skrub muslingerne med en hård børste eller svamp i koldt vand. Dette er ikke nødvendigt med rene linemuslinger, der blot kan skylles.

• Kassér muslinger, hvor skallen er gået i stykker. Åbne muslinger skal lukke sig, når de bankes let mod en bordkant – ellers er de døde og må kasseres. Skyl muslingerne i flere hold koldt vand.

• Hak løg fint og knus hvidløg. Skræl rodfrugterne og skær dem i små stykker. Skyl timian.

• Varm en stor gryde op, hæld olie i og steg grøntsagerne i ca. 5 minutter, uden at de bruner. Skru op til kraftig varme. Kom muslingerne i sammen med timian. Hæld hvidvin på og læg låg på. Ryst gryden eller rør i den. Muslingerne er færdige, når de har åbnet sig efter ca. 5 minutter.

• Tag straks muslingerne op med en hulske, da de ellers bliver seje. Er nogle muslinger lukkede, kasseres de. Si fonden igennem en fin sigte og gem den til andre retter. Pil muslingerne ud af skallerne.

• Stegte muslinger: Bland rugmel med salt, peber og timian- eller merianblade. Ryst muslingerne i melblandingen i en si. Steg dem sprøde i varm olie på en slip-let-pande

Kunsthåndværk


I bogen indgår kunsthåndværk fra en lag række danske kunsthåndværkere. Blandt andre Gerner Jahncke som har lavet de smukke grønne glasblokke, som er brugt til servering af rødbederne.

Gerner Jahncke kan du læse mere om her og i min bog HÅNDVÆRK.
HÅNDVÆRK kan du bestille her, eller du kan købe den hos din boghandel og i en lang række design og muserumsbutikker.

Der er på billederne kunsthåndværk og design fra: Gerner Jahncke, Kähler, Iittala, Lov i Listed og Charlotte Serup