man power

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
A. Petersen Collection & Craft

Shozo Michikawa og Hans Vangsø”Man power” hedder den aktuelle udstilling på førstesalen hos A Petersen Collection & Craft. Udstillingen præsenterer 64 keramiske værk, 32 fra japanske Shozo Michikawa og 32 Hans Vangsø.

Som det altid forholder sig hos Anders Petersen og Kari Svarre er udstillingen effektfuldt og næsten kontroversielt iscenesat på en måde, så rammen i sig selv tilføjer et yderligere aspekt til det udstillede.
Denne gang skyder de udstillede genstrande sig op af gulv og podier som svampe, der har fået én og samme (skønne og let syrlige) gule farve.

Den dristige, men minimalistiske udstillingsarkitektur giver fokus på formidling og oplevelse. Det udstillede står rent og taler sit eget eventyrlige universelle ikke kommercielle sprog. Der er et behageligt fravær af prisskilte og deraf følgende røde ”solgt” mærkater. Ej heller er der navneskilte på de udstillede værk.
Sidstnævnte indbyder både til at gå på opdagelse for til at se ligheder og for at spore forskelligheder.

Lig og ulig

Ligheder og forskelligheder er der i rigeligt mål. Shozo Michikawa og Hans Vangsø er begge erfarne herrer født i henholdsvis 1953 og 1950. Deres respektive udtryk er kraftfulde og maskuline.
Naturen og naturens kraft er allesteds nærværende i deres arbejder. Materialet udspringer bogstavelig talt fra jorden. De arbejder begge fra drejebænken, Vangsø med et formsprog som man kan genkende som drejede objekter, krukker, kar og vaser, Shozo Michikawa i et mere abstrakt formsprog og uden synligt funktionelt sigte. Brændingsmetoder og valg og fravalg af glasurer er for begge en tydelig signatur, hvilet indebærer at alle værk rummer en vis portion guddommelig tilfældighedernes magi.
Begge har de rødder i en lang håndværkstradition, deres værker er ikke til at tids- eller stedfæste. De kunne være fra i går eller i morgen, de kunne for begges vedkommende være Skandinaviske eller Japanske.
De herrer har udstillet sammen før senest i maj måned i i galleri Lacoste/Keane Gallery i Boston i USA.

Her hører lighederne op. Hvor Vangsø helst lader sine værk tale for sig selv eller lader andre tale om dem, så optræder Shozo mere end gerne med sine færdigheder både live og på YouTube, hvor en stor skare følger med. Selv fik jeg uden videre gjort has på en times tid, da jeg kastede mig over hans fascinerende optræden.

Shozo er et omvandrende vidnesbyrd om, at det at være Japaner ikke nødvendigvis indebærer at man skal at leve op til vores stereotype forestilling om et venligt, men lidt reserveret folkefærd med ydmyg fremtoning, Kari citerer ham for at være endog ret hurtig i replikken, når han på alle kreatives hadespørgsmål, om hvor lang tid det kræver at frembringe en af hans skulpturer har svaret: ” Det tager 10 minutter + 40 års erfaring!

– Japanere kommer i lige så mange indpakninger som danskere. Jeg er vild med både indpakning og dens powerfulde indhold.

Skulle man være i tvivl om, hvad det kræver at arbejde med ler, eller skulle man bare have lyst til at fordybe sig i materialet for en stund, så er der i udstillingsrummet opstillet 4 drejebænke, hvor man er velkommen til at slå sig ned.

A Petersen Collection & Craft finder du på Kløvermarksvej 70, 2300 Kbh. S

Den løber fra 18 august 2019 til 3. november 2019