Mikkel og Chokoladefabrikken

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Mikkel Friis Holm
Mathias J Overvad
Gerner Jahncke
Hornvarefabrikken
Charlotte Serup
Nina Nørgaard
Tina Marie Cph

Mikkel Friis Holm er en af de håndværkere jeg har portrætteret i bogen HÅNDVÆRK

Frem til jeg besøgte Mikkel på hans chokoladefabrik i Lejre, havde jeg min sparsomme viden om chokoladefabrikation fra børnefilmen “Charlie og Chokoladefabrikken”. Eller rettere de billeder, jeg havde på nethinden, var billeder fra den film. Nu ved jeg, at chokoladeproduktion i ypperste kvalitet foregår i et troldmandens værksted, mere end i noget som minder om en fabrik, og jeg har konstateret ved selvsyn, at alle processer er håndholdte. Ikke mindst ved jeg, hvordan virkelig god chokolade smager, og ved, at den gode chokolade ikke kommer fra Charlies Chokoladefabrik! Jeg har erfaret, at kakaobønner kan være af mere eller mindre god kvalitet, og at de forhold, de bliver dyrket, plukket og handlet under, ofte er tvivlsomme og ikke sjældent involverer børnearbejdere.

Direct Cacao

Mikkel Friis Holm bruger den fineste og bedste kakao fra Honduras og Nicaragua. Han lægger stor vægt på de vilkår, chokoladen bliver produceret under og er medstifter af “Direct Cacao”, hvor chokoladebønnerne handles direkte fra bonde til producent til en pris, som er 3-5 gange højere, end den pris kakaobønner handles for på børsen i New York. “Chokolade skal i mere end én forstand efterlade en god smag i munden, og det gør den kun, hvis man kan stå 100 procent inde for, at den er produceret under ordentlige forhold,” fortalte Mikkel meget sympatisk.

Mikkel er kok og arbejdede i mange år i restaurationsbranchen, men han er også iværksætter og entreprenør. Han er god til at få ideer og er bevidst om, at han har brug for en organisation, som kan gribe de bolde, han kaster op. “Jeg er klart bedst til opstart, udvikling og formidling. Når jeg føler, at jeg har bemestret og forstået produktet, er det vigtigt, at jeg har medarbejdere, som tager over. Jeg ville komme til at ændre på produktet hele tiden, hvis jeg skulle stå i den daglig rutine. At lave det samme dag efter dag er ikke mig. Men samtidig er jeg ret stædig og nyder, at det, vi laver, er konsistent og vedvarende. Vi gør os umage, og det er altid en anstrengelse, men det er anstrengelsen værd ,” fortæller Mikkel om sig selv, alt mens han er i fuld sving med alt fra samtaler i telefonen om økonomi, småsnak med en medarbejder om et kommende projekt, som handler om is, noget lavpraktisk med at få sat kakaosmør til opvarmning, et par ordrer, som skal sendes, en palle varer, som er kommet ind på den alt for lille lagerplads og så mig, som gerne vil snakke og tage billeder, og om lidt skal han i øvrigt også ud af døren for at hente børnene i skolen.

Langsom chokolade

Mikkel Friis Holm siger i bogen HÅNDVÆRK: “Man har sjældent set et produkt blive bedre af at blive fremstillet hurtigere, sådan er det også med chokoladen. Det tager den tid, det tager, og den tid har vi her. En konventionel chokolade tager otte timer at lave fra start til slut. Vores tager seks dage, hvis vi skynder os.”

På den langsomme, samvittighedsfulde og passionerede chokoladefabrik Friis-Holm producerede de i 2016 10 ton chokolade, i 2017 var det blevet til 15 ton, i 2018 er forventningen det dobbelte af forrige år. “Jeg har en stærk tro på mine egne evner og på, at jeg vil lykkes, og derfor er bump på vejen ikke så hårde for mig. I perioder har likviditeten været stram. Nu er den ved at vende, men jeg har hele tiden sovet godt om natten,” siger han overbevisende.

Du kan læse meget mere om den hastigt voksende, langsomme chokoladefabrik og den velsmagende chokolade i bogen HÅNDVÆRK som du kan købe hos din lokale boghandel eller her. Du kan også købe den på SKAGERAKS julemarked på Indiakaj 2, KBH Ø d. 24. november fra kl 11-17 hvor jeg deltager med HÅNDVÆRK og med fotoposters.

Chokoladen fås mange steder, også på Friis Holms egen webshop her