Mit sommerkøbenhavn #12

Reklame for ord og foto Rigetta Klint
Halskov & Dalsgaard Design

Her i rækken af ”mit Sommerkøbenhavn” har jeg kredset om favorit steder og favoritspots. Når sandheden skal frem, så værdsætter jeg mere end noget andet det rum, hvor den gode samtale finder sted. Jeg værdsætter mine venskaber, det er mine venskaber, som gør mig klogere, som giver perspektiv, som hepper når det går godt og støtter, når det er svært.

Jeg skatter både de private og de faglige venner, og de som befinder sig i krydsfeltet. Jeg værdsætter dem jeg har kendt meget længe, og dem jeg har mødt for nylig.

En af dem, jeg har mødt for nylig, er Hanne Dalsgaard. Hun skrev til mig i efteråret for at vise mig en tekande, som hun og hendes kollega Christina Halskov har tegnet, og som Sing Tehus sælger. Det er i sandhed en meget fin tekande, den kan du se her, og det var et dejligt møde, som siden har udviklet sig til meget mere end en kop te. - Udviklet sig til en løbende dialog om vores respektive fag, og om alt det livet også handler om. Man kunne indvende, at kvinder skyder sig selv i foden ved også at være meget optaget af børn og mænd og hjem i stedet for at holde fokus på karriere. Eller man kunne mene, at man kunne holde hver ting til sin tid. For min del værdsætter jeg, at mit møde med andre kvinder ofte udvikler sig til en blandet kompot, som handler om det hele, ikke i mangel på fokus bare i erkendelse af at det hænger sammen, og at det hele er vigtigt, og fordi det er i den samtale, jeg henter næring til det, jeg beskæftiger mig med: At illustrere det væsentlige i ord og billeder. Nogle gange er ting det væsentlige, men kun hvis de kan noget og vil noget. Andre gange er det natur, mennesker og følelser, som er det vigtigste.

Hanne driver sammen med Christina tegnestuen Halskov & Dalsgaard Design. De er begge uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole og specialiseret i industrielt design.

De kan løse problemer og finde muligheder med andre ord. Nogle gange er udfordringen en vase, en sovesofa eller en lampe. Hanne og Christina står bag mange af de hverdagsprodukter, du støder på derude. Det kan være hos Stelton eller Rig-Tig, det kan være hos Ikea eller Damixa og en lang række internationale virksomheder. Andre gange laver de hardcore designløsninger, som handler om liv og død og førlighed, hospitalsudstyr og den slags. Navnlig i sidstnævnte sammenhæng er det godt at have et langt arbejdslivs erfaring at trække på. Industrielt design handler ikke bare om det, man umiddelbart kan se på overfladen, men også om funktionalitet og vedligeholdelse, miljøaspekter og om økonomi.

Noget af det Hanne og jeg taler om, når vi mødes, er de moralske dilemmaer, som knytter sig til at beskæftige sig med ting og sager. Vi elsker begge det, vi laver, og tror begge på, at verden behøver det vi kan, både det funktionelle og det skønne og lige som rigtig mange andre, gør vi os umage for at gøre det så ordentligt og bæredygtigt som muligt hver på vores måde. Der er ingen nemme løsninger, men for at bruge en standard floskel så kan ingen gøre alting, men alle kan gøre noget.

Hannes og Christinas noget er foruden de produkter og løsninger, de lever af at tegne, et frivilligt bidrag til Chimalaya Charity. Chimalaya Charity er en dansk/nepalesisk NGO, som blev grundlagt i 2010 af psykoterapeut Pia Torp med det formål at styrke mødre til at give deres nyfødte børn en bedre start i livet. Chimalaya kan du læse meget mere om her:

Halskov & Dalsgaards bidrag er det videre arbejde med BAG4LIFE (som de har tegnet), og som de nu produktudvikler sammen med lokale kvindeværksteder i Bode og Thimi, som ligger lige uden for Kathmandu.

Til efteråret tager de til Nepal for at følge projektet på nærmeste hold, og jeg glæder mig til at høre om deres oplevelser.#mitsommerkøbenhavn