Mit sommerkøbenhavn #7

Mit sommerkøbenhavn, nu i Gudhjem!

Eller rettere – jeg var på Bornholm forleden i forbindelse med den bog, jeg er i gang med. Jeg havde lidt tid i overskud og smuttede forbi Gudhjem. Det er stadig lavsæson her i begyndelsen af juni, og København er ikke ankommet til ferieøen endnu, i hvert fald ikke i fuld styrke. Det mærkes, der er stadig mange af butikkerne, som har helt eller delvist lukket. Jeg smuttede forbi i Brøddegade 34 overfor Jantzens Hotel, hvor Skagerak, Stilleben og Rudolph Care.

i fælleskab popper op og vil forsyne shopping lystne (københavnere) med lækre møbler, smuk keramik, og økologisk solcreme. Butikken slår dørene op d 2. juli og holder åbent til og med 5. august.

Er du en af de mange, som skal til Bornholm denne sommer, kan jeg anbefale Stammershalle badehotel, som jeg skrev om her. Stammershalle ligger nord for Gudhjem.

I nærheden af Stammershalle finder du Bornholms Kunstmuseum, det er definitivt et besøg værd. Jeg er vild med både samlingen og arkitekturen.

Når talen falder på kunstscenen, så er Oluf Høst museet, som er indrettet i hans hjem og atelier virkelig seværdigt.

Neden for Oluf Høst Musset ved vandet ligger den lille fine Cafe Norrsan, den havde ikke åbent forleden, men den er værd at gæste.

Den kulinariske scene på Bornholm er stor og vokser hele tiden, både med interessante lokale fødevareproducenter og med nye restauranter.

En af dem som ikke er helt nye, men ikke mindre interessant af den grund er Christianshøjkroen. Den ligger i Almindingen midt på øen. Her spiser man en ualmindelig god frokost, og man kan afslutte måltidet med en kortere eller længere spadseretur i det grønne. Almindingen - eller "alle mands eje" - er Danmarks femtestørste skov på i alt ca. 6.000 hektar.

Vil du handle lokalt kunsthåndværk skulle du besøge Det Brune Værksted i Nexø, hvor Sarah Oakmann og Majbritt Zelmer Olesen holder til, dem har jeg skrevet om her.

På havnene i Listed har keramiker Mette Duedahl netop åbnet butik og værksted.

Ligeledes på havnen i Listed kan man købe meget smukke ure fra Tyske Sebastian Frost, som bor og arbejder på Bornholm.

Lov i Listed forsyner restaurant Kadeau, der som bekendt er lokalt forankret. Lov i Listed holder som navnet antyder det også til i Listed. På Hans Thygesensvej 27. Dem har jeg skrevet om her. De holder åbent i begrænset omfang, og kun når de har varer på hylderne.

Svaneke er på mange måder det lille København på Bornholm med mange indbyggere ”ovre fra” og et forretnings- og cafeudbud, som vidner om et storbypublikum. Skulle jeg fremhæve et enkelt sted i Svaneke må det være bageriet, som ligger pittoresk i en gård på Søndergade ved siden af en blomsterbutik, som kun holder åbent off season, for som hun siger, turisterne skal jo ikke have blomster, det skal de fastboende derimod.

Jeg kan kun anbefale en tur til solskinsøen, såvel i som udenfor turistsæsonen har Bornholm meget at byde på.


#mitsommerkøbenhavn

#bornholmsstemme