Når materialet trumfer

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Søren Jakobsen
Moser & Moser
Design Werck
Himla

Mellem jul og nytår dukkede en mail op i min mailboks. Post fra designer Søren Jakobsen. Søren ville vise mig sit seneste produkt stagen Chamber. En moderne kammerstage som produceres af Moser & Moser.

Tips om stager til levende lys kommer automatisk i første række i januar, og fænomenet kammerstage overtrumfer. Jeg elsker ideen om en lille relativt beskeden stage med hank, som let kan flyttes og stilles præcis, hvor man har brug for lys, på natbordet eller andre steder. Jeg elsker ideen om, at den også findes i en moderne variant.

Således var jeg mere end positivt stemt forud for mødet med Chamber.

Den industrielle designer

Søren Jakobsen er indretningsarkitekt og industriel designer og har i sin lange karriere formgivet stort og småt: Brugsting til køkkenet, lufthavnstoiletter og transportable højttalere til japanske teenagers bare for at nævne noget der indikerer spændvidden. Som formgiver tegner man nogle gange, fordi der er en konkret opgave og dermed en producent, et i givent materiale og en given ramme. Andre gange tegner man, fordi et produkt trænger sig på, og så leder man efterfølgende efter producent. Nogle af sidstnævnte produkter er tegnet med henblik på et specifikt materiale, andre gange som i tilfældet Chamber stagen bliver materialet givet materialet i anden runde sammen med producenten.

I tilfældet kammerstagen tilfører materialet et i forvejen fint produkt en dimension, som hæver det milevidt op over at være endnu en lysestage. Stagen er blevet til en lille formfuldendt skulptur. Sådan skal det også være, når man tillader sig at lægge beslag på materialer, som er begrænsede naturressourcer.

”Chamber” er fremstillet dels af portugisisk Kalksten og dels af norsk Porsgrunn. Marmor brudt i Porsgrunn i Norge er karakteriseret ved stor forekomst af fossiler. Porsgrunn kender du helt sikkert, hvis du på auktion holder øje med Poul Kjærholms borde. Er bordpladen af Porsgrunn, tager prisen himmelflugt!

Moser & Moser

At stagen endte med at komme til verden i sten, beror på et tilfældigt møde mellem Søren Jakobsen og Susan Moser og et gensidigt ønske om samarbejde. Susanne Moser er naturstensspecialist og grundlægger af firmaet Moser & Moser.

Moser har familiære bånd til Porsgrunn og andre stenbrud i Norge og er 3. generation i naturstensindustrien. Susan Moser er kendt og respekteret over hele verden for sin passion for - og store viden om natursten. Hun er ofte den, man hidkalder, når bygningsfacader skal beklædes med natursten. Hun er også i den lidt mindre skala en dygtig samarbejdspartner, når designobjekter skal produceres i natursten.

Det er et par år siden Søren og Susan indledte deres samarbejde, men den som venter på noget godt….

Champer stagen er nu klar til at erobre verden. Lige nu har den taget plads på hylderne hos Design Werck på Holmen i København. Forhåbentlig får den snart en velfortjent plads på hylderne i designbutikker i ind - og udland!