Nu med turban

Reklame for
Styling og foto Rigetta Klint
Margit K
Shangies by Stilov
Himla

Hvorfor nu det? Og hvorfor lige nu?

Det spørgsmål har jeg stillet mig selv igen og igen under vejs i mine mange år i modens tjeneste.

Jeg har altid været passioneret optaget af håndværket, af kvalitet, materialer, pasform og anvendelighed. Men det som har drevet mig har været lysten til nyt, til anderledes. Den gnist som igen og igen fik mig til at lave nye kollektioner, var opdagelsen eller genopdagelsen af en farve, en farvekombination eller en silhuet. Den ild brænder stadig, nu er det afledte produkt bare ikke længere kollektioner.

Min version af mode er ret beset stilfærdig. Mine inspirationskilder derimod, de larmer og hvis ikke de larmer, så gør de i al fald krav på plads og opmærksomhed.

Er det kulturimperialisme når jeg binder mit tørklæde som turban inspireret af de afrikanske kvinders hovedbeklædning? Det mente en ung designer jeg arbejdede med i Stockholm for nogle år siden, i hvert fald mente han at jeg skulle undlade at tale om min inspirationskilde!

Krav på opmærksomhed, eller en selvfølgelig plads på modens verdenskort er en anden forklaringen eller i al fald en del af forklaringen på min lyst til turban? I hvert fald bliver der flere og flere andre billeder og andre skønhedsidealer at spejle sig i.

De mest købestærke forbrugere er ikke længere den hvide middelklasse.
Moden er mangfoldig, den har alle hudfarver, spejler alle kulturer og kommer i alle størrelser. Middelklassen vokser i BRIK landende og i Afrika og her vil de heldigvis ikke bare gå i europæisk eller amerikansk tøj født ud af en forestilling om parisermode og størrelse 34.

Måske har du hørt om begrebet ”Modest Fashion”? Modest fashion er tildækket mode, ærbar mode kan man kalde det i en halvdårlig oversættelse. Den tildækkede mode ser forskellig ud fra kultur til kultur og findes i både hish-street og high-end. Modest Fashion handler ikke bare om hijabs, men det handler også om hijabs.

Mode er et spejl, et spejl på tiden og på de udfordringer og muligheder som tiden rummer og den er en identitetsmarkør, også for alle os som ikke er slaver af ”fast fashion”

Service info: hvis du vil lære hvordan du binder en turban, så er youtuberen Akilah ret ferm på fingeren.
Et godt tørklæde til turban er ca 70 x 200 cm jeg har brugt et hør tørklæde fra Margit K