open call

”Til Bienalen for Kunsthåndværk & Design 2019 vil vi bede jer alle om at fokusere jeres talent på Fælleskabet og overveje, hvordan I kan skabe genstande, ideer og betydninger, som har potentiale til at vække nye fælleskaber – forestillede eller faktiske – som kan redde vores verden, vores planet. Objekter, fysiske og virtuelle til tilbedelse, til handling, til trøst, til eftertanke, til overlevelse”….

Tak for kaffe tænkte jeg, da jeg så det brief. Der er noget på spil for de 18 kunsthåndværkere og designere ( grupper og enkeltpersoner), som er udvalgt til at deltage på årets Bienale for Kunsthåndværk & Design 2019. Ikke bare forventes de med deres produkt eller projekt at kunne være med til redde verden. Den eller de som efter juryens vurdering har gjort det bedst, mest overbevisende, formmæssig nytænkende i høj kvalitet og med konceptuel gennemslagskraft tildeles Bienaleprisen på 100.000 kr. (juryen forbeholder sig ret til at dele prisen op i tre portioner)

Den udfordring er der kommet en fin udstilling ud af. Endda en rigtig fin udstilling, og selvom jeg har det lidt stramt med temaudstillinger i almindelighed og i særdeleshed med temaet for denne udstilling, så er det lykkes for hver af de 18 grupper eller solister at forholde sig undersøgende og legende. Det synes for mit øje, som om temaet på fornemste vis har underlagt sig kunstnernes projekter mere end omvendt. For at ingen skal være i tvivl om, hvordan projektet forholder sig til temaet, forklarer udstillingskataloget hvert projekt under overskriften, ”Hvordan forholder projektet sig til Bienalens tema”.

Der er mange stærke spillere på det store hold. På torsdag bliver det afgjort, hvem som "får løn" for sit arbejde. Jeg venter spændt og har ikke en men flere favoritter. Fordi:

Følg med på billederne:


Fra øverst: ”På sporet af det danske ler - et råstof” af Bodil og Jacob Manz, deres sikre æstetik bevirker, at man som beskuer bliver lige så optaget af at følge med i undersøgelsen af materialet som af det færdige produkt

Række 2 tv: ”Red Cabinet” af Mia Lagerman
Først og fremmest fordi det er et smukt møbel. Men også fordi vitrinen kan danne rammen om alt det bedste, man har at stille til skue for sig selv og sin omverden.

Række 2 th: ”Bigware” af Keramiker Sisse Lee
Fordi? Der er tale om smukke velformede, næsten arketypiske krukker.

Række 3: ”Uden stråforkorter” af Christina Christensen
Fordi de to vægophæng både forholder sig til den verserende boligmode og desuden ved at anvende helt lokale naturmaterialer (uden stråforkorter) forholder sig til bæredygtighed og ansvarlig omgang med jordens ressourcer.

Række 4 tv: ”Grå Hverdag” af Ole Jensen
For at være evig tro imod sit formsprog, uanset han laver unika eller designer til industriel produktion.

Række 4 th: ”AweAre” af Charlotte Østergaard
Fordi hendes skønne veludførte beklædningsgenstand med plads til fire kroppe er en invitation til fælles fodslag!

Række 5: ”Mønster i Striber-fra bord til væg” af Bitten Hegelund
Fordi jeg er en hund efter smukke, anvendelige tekstiler, som kan bruges til mange formål og i mange år.

Række 6 ”Tree of a Kind” af Kristine Mandsberg
For hendes egen legesyge, for hendes invitation til at lege med og for hendes brug af farver, mange farver!

Række 7 tv: ”Torso” af Mariko Wada
Fordi leret udfolder sig sanseligt i hendes hænder og på en og samme gang forholder sig til noget klassisk og er fremadskuende.

Række 7 th: ”Hverdags-ceremoni af Sarah Oakman og Maj-Britt Zelmer Olsen
Fordi en plus en her giver mindst tre! Fordi Sarah Oakman og Maj-Britt Zelmer Olsen foruden at være på deres individueller rejser også er på en delt kunstnerisk rejse, som de påbegyndte forrige år på Offcinet (optakten til den udstilling kan du læse om her)
Værket her er et vidnesbyrd om, at man kan blive ved og ved med at forfine og raffinere. Det er forunderligt!

Række 8 th: Revl og Krat af Bess Kristoffersen, Pernille Mouritzen og Katrine Borup
Mit foto yder på ingen måde de mangfoldige værk retfærdighed. Kolben her er en ud af mange, mange finurlige skabninger, som er fremkommet i samarbejde mellem de 3 designere og naturen. Du skal se det med egne øjne. Værket er blandt mine favoritter, fordi det er undersøgende!

Række 8 th Centerpieces af Signe Fensholt
Fordi Signe Fensholt til trods for, at hun afsluttede sin keramiske uddannelse for bare et år siden, har et stærkt og markant udtryk. Givetvis båret af, at hun har mange års levet liv bag sig og dermed mange erfaringer at inkorpore.


Hvorfor jeg har det stramt med temaet?


Fordi det bedste, designere og kunsthåndværkere kan gøre i vores egenskab af at være designere, er at gøre det, vi gør godt. Funktionelt, æstetisk og naturligvis kvalitetsmæssigt godt.

Designere og kunsthåndværkere er kulturbærere. Det i sig selv er at arbejde for fælleskabet.

Redde verden? Det er stort, og vi er alle sammen på tæerne, og vi har alle, både vi som arbejder i et kreativt erhverv, og I som ikke gør det, en forpligtigelse til at gøre os umage, til at være ansvarlige og til at navigere efter bedste evne ud fra en hver tids viden og ved at gøre brug af sund fornuft. Ikke som et tema men som et naturligt udgangspunkt

Udstillingen kan ses frem til 5 maj på Nordatlantens Brygge
Strandgade 91, 1401 KBH K

Mandag-fredag 10-17
Lørdag-søndag + helligdage 12-17

Efterskrift:


Projektet "Revl og Krat har modtaget Biennaleprisen på 100.000 kr doneret af L. F. Foghts Fond - Hjertelig tillykke!