Postkort fra Kerteminde

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Johannes Larsen Museet
Kjær Weis
Eline Engen


Jeg har været på Fyn i forgangne uge. Mest på arbejde men også på familiebesøg.

Den arbejdsmæssige del af min tur kommer I til at høre om i flere senere artikler. Men jeg kan ikke dy mig for at tage jer med et smut på Johannes Larsenmuseet i Kerteminde.

Jeg ville købe et genoptryk af det billedlotteri, som Johannes Larsens omkring 1940 malede med akvarel til sine børnebørn. Et både smukt og lærerigt spil med danske fugle og dyr.

Mine børn har haft det, og jeg havde bestemt at mine børnebørn i Odense skulle have det i gave.

Jeg elsker at besøge hjem, som er eller har været beboet af kunstnere og kreative sjæle (det ser du også her). Sådan har jeg haft det, siden jeg var barn. Johannes Larsens hjem var, så vidt jeg erindrer det, først af den slags hjem, jeg besøgte overhovedet. Den gang i 70erne var huset og atelieret på Møllebakken beboet af Johannes Larsens barnebarn Jeppe Larsen, som også var kunstner og af dennes hustru Else Larsen, som var sygeplejerske og kollega til min tante. Jeg var der ikke mange gange, men besøgene står mejslet i min erindring. Jeg forstår nu, at min længselsfulde barnesjæl søgte og fandt næring til en drøm. En drøm om et liv langt fra parcelhusets småborgerlige ligusteridyl, en drøm om et kreativt og generøst indhold.
Jeg er overbevist om, at mine besøg på Møllebakken ligesom mange andre besøg i kunstnerhjem har været med til at forme min livsbane.

Johannes Larsen Museet

Jeg har været tilbage flere gange efter, huset i 1986 blev åbnet som museum, men det er længe siden sidst, og gensynet var varmt.

Sjovt nok var jeg på museet denne februar, hvor den nye afdelingsleder på museet, Jeppe Priess Gersbøll, er startet. Jeppe er Ph.D. i kunsthistorie fra Københavns Universitet og har et indgående kendskab til Johannes Larsen Museet. Gennem hele sit liv har han nemlig besøgt stedet i forbindelse med ophold hos sin mormor i Kerteminde.

Det får mig til at gentage en af mine yndlingspointer i forholdet til opdragelse: Det er så vigtigt at pege med hele hånden. Ikke kun når det gælder om takt og tone og god opførsel, men også når det handler om at introducere børnene til god mad, kunst og kultur af en hver slags og en mangfoldig skare af forskelligartede mennesker. Forfald ikke til legeland og frikadeller som eneste tilbud i nemhedens navn og for at tilfredsstille den umiddelbare efterspørgsel.
Det lønner sig at gøde!

Kjær Weis

Med mig i tasken til Fyn har jeg b.la haft ”facial oil” og ”body oil” fra Kjær Weis. Jeg modtog dem fornylig med at besked om, at nu var ”facial oil” kommet i en rejsevenlig størrelse, og hvad var mere oplagt end at medbringe den på turen for at teste.

Jeg elsker alt ved Kjær Weis (læs mere her og her). Både den umiddelbare følelse af luksus som er forbundet med den smukke indpakning og med velduften, men jeg elsker også produkternes funktion. Sådan er det med makeupprodukterne og sådan er det med olierne. Både ansigts - og kropsolien fugter maksimalt men absorberes let og fedter ikke. En værdsat egenskab i almindelighed men i særdeleshed når man er på farten og dermed ikke i sine vante rutiner.

Tale om luksus!

Jeg har samme svaghed for små stof og skindpunge, som jeg har for notesbøger. Læg dertil at jeg lige som mange andre har fuldt fokus på William Morris for tiden. På den måde er den her viste lille toiletpung, clutch, eller penalhus fra Eline Engen i Morrismønstret ”Wandle” en nærmest uundværlig anskaffelse!

Eline har jeg ”mødt” på Instagram. Hun syr taskerne (og virkelig smukke puder) på Fyn af vintage tekstiler og stofrester primært Sanderson og Morris. Tekstilerne fås via opkøbere i England. På hendes atalier i Asperup bliver de omhyggeligt transformeret til unikke, håndlavede produkter, som alle har deres helt egen historie.

Børnene blev glade

Børnebørnene på knap 3 og knap 5 elskede fra første færd det nye billedlotteri.
Jeg elskede min tur, både mit besøg på Møllebakken, mine mange gode møder og interviews og mit besøg hos familien. Luksus fra ende til anden.