Rackstad Museet

Reklame for:
photo Rigetta Klint
Visit Värmland
Arvika Kunsthall
Racksta Museet
Glimt Trio

Jeg har holdt en uges ferie i Sverige, først og fremmest har jeg været i Värmland. En del af Sverige jeg ikke tidligere har besøgt. Det har været en vidunderlig tur på alle måder. Vejret har som alle ved været skandinavisk sommer når den er bedst, og ferien har været ”road trip” i åben bil. Nye eventyr hver dag, igen faste planer. Ruten har været styret af nysgerrighed (og en lille smule research). Den svenske natur har så maget at byde på og jeg nyder at genhøre svensk og at tale svensk, omend mit svenske ikke er formfuldendt, så rummer det en sproglig dimension som jeg kan savne når jeg har været længe borte. Byerne, hvor vi har overnattet, har været meget forskellige. Nogle byer har været i knæ, udkants Sverige om jeg må være så fri, andre har været mageløst fine.

Turens højdepunkt var Arvika. Vi kørte dertil fordi Sveriges ældste kunsthåndværkerbutik grundlagt i 1922 ligger i Arvika, og jeg tænkte at findes den i Arvika, så findes der muligvis også andet.

Jeg skal love for at der findes andet – en hel kunstnerkoloni viste det sig. Arvika har aktivt kunstnersamfund rødder tilbage til forrige århundred. Et miljø hvor man hjælpes ad og støtter hinanden. På et af byens hovedstrøg faldt vi over kunsthallen som havde en dejlig sommerudstilling med værk fra flere medlemmer af den lokale kunstnerfamilie Stuart-Beck. Heriblandt den unge keramiker Joel Stuart Beck hvis vaser og fade jeg var meget betaget af. Netop den aften vi kom forbi var der som bonus en Jazz koncert med Glimt Trio, dejlig koncert!

På vej ud af byen formiddagen derpå besøgte vi Rackstad Museet. Den bygning som udgør hovedbygningen til Rackstad Muset er den legendariske skulptør Christian Erikssons barndomshjem og ved siden af ligger familien Erikssons snedkerværksted som stadig er i brug. I haven bag museet finder man den kunstnerbolig som Christinas Eriksson og hans hustru Jeanne Tramcourt lod opføre i årene 1894-96. Selv nåede de kun at bebo huset kortvarigt, idet udsmykningsopgaver flyttede Christian Eriksson og hans virke til Stockholm. Huset og atelieret derimod, blev lånt ud til skiftende kolleger som ønskede at slå sig ned på egnen og stedet fik derfor stor betydning for det spirende kunstmiljø. Familien Eriksens snedkerværksted og et nærliggende smedjeværksted spillede en central rolle for den helt særlig retning som er karakteristisk for datidens kunstnermiljø i Arvika, det tætteste man i Sverige kommer på den engelske Arts and Crafts bevægelse, hvor kunst og håndværk er tæt forbundne kar som påvirker, inspirerer og arbejder sammen uden en hierarkisk forestilling om at det ene er bedre eller finere end det andet. Kunsthåndværk når det er smukkest!

Jeg talte i Christians Erikssons hus, som nu fungerer som museum, med kurator Hannes Trygg. Han fortalte engageret om kunsterkoloniens betydning for samfundet både den gang og nu, og han bekræftede det vi allerede godt ved og det vi i øvrigt ved selvsyn havde konstateret dagen forinden i byen, nemlig at et aktivt kunstnermiljø er afgørende for en by og for dens identitet. I Arvika er kunst ikke en fortælling om en fjern fortid men en levende historie som fornyes hver dag af den unge generation af malere, skulptører, kunsthåndværkere og musikere som har deres virke på egnen.