rodfæstet

–En familiesaga, en personlig dannelses-og udviklingshistorie, en historiebog, men også et kapitel i ”den store bog” om dansk møbelsnedkeris historie. Det kapitel som handler om tiden, hvor arkitekter, møbelsnedkere og tapetserere sammen frembragte de kvalitetsmøbler, som har sat Danmark på verdenskortet som designnation.

-Rodfæstet er en bog om Rud. Rasmussens snedkeri på Nørrebro i København.

Bogen er udgivet i anledning af Jørgen Rasmussens 80års fødselsdag. Teksten i bogen er blevet til i samarbejde mellem Jørgen, hans familie og designskribent Thomas Dickson. Fotografierne er for en stor dels vedkommende taget af fotograf Kim Ahm.

Jørgen Rasmussen som i 2011 modstræbende lukkede og slukkede i Rud. Rasmussens snedkeri efter 142 år i familiens eje, de seneste 136 år på samme adresse på Nørrebro i København. Eller rettere, Jørgen og familien var forud, over en lang periode, i en dialog med mange forskellige interessenter fra branchen, som var interesserede i at involvere sig i et generations-/ejerskifte, men ingen, med undtagelse af Carl Hansen, ville opretholde produktionen af kollektionen på værkstedet i København. Derfor solgte Jørgen Rasmussen til Carl Hansen som siden, i 2016, ændrede indstilling og flyttede produktionen til Fyn, hvor virksomheden har sin møbelfabrik.

At bogen er vigtig for Jørgen Rasmussen, det forstår man. Den samler og dokumenterer hele hans og familiens liv og virke. Han får afslutningsvis lidt resigneret fraskrevet sig ansvaret for designikonerne Kaare Klint og Mogens Kochs videre liv ved at konkludere, at ”alting har sin tid” og ved at sige, at det er op til efterkommerne af Klint og Koch at vurdere om arkitekternes streg fortsat er respekteret under de nye forhold. I samme moment begræder han, at hans trofaste medarbejdere i København mistede deres job ved flytning af produktionen.


Om bogen er vigtig for os andre?


Det er den af flere årsager: Det er vedkommende og inspirerende at erfare historiens vingesus gennem en personlig fortælling. Byen tog sig anderledes ud i 1875, da den unge snedkervirksomhed rykkede på landet på Nørrebrogade, hvor gaderne bugnede af små virksomheder. Beboerne i gaden havde frugttræer og lysthuse i deres små haver.
Møbel-og designhistorisk taler vi om en virksomhed, som har taget rejsen fra barok og rokoko til stramme designikoner. Vi taler om et af de sidste af de gamle ikoniske møbelsnedkerier.

Rud. Rasmussen benyttede traditionelle produktionsmetoder, og hvor det var muligt under hensyntagen til kvalitet og resultat, en kombination af håndsnedkeri og CNC styrede maskiner. Rud. Rasmussen insisterede på at være værksted og ikke fabrik. Snedkeriet var omgærdet af stor respekt både på hjemmemarkedet og internationalt og producerede meget eksklusive møbler.

Bogen beskriver også en udvikling hvor de små og mindre ofte kreative og håndværksbårne virksomheder siden midt 1980’erne har kæmpet en ulige kamp mod byudviklingen. En kamp som er tabt, en kamp mod huslejer så tårnhøje at kun de færreste har mulighed for at drive et værksted eller en lille butik med et selektivt udvalg i det centrale København. Nu ligger den slags virksomheder ude, hvor der er frugttræer og kolonihavehuse. A Petersen på Kløvermarksvej for eksempel. Der arbejder Jørgen Rasmussens ene datter Malene la Cour Rasmussen. Hun er på den måde indirekte med til at bære stafetten videre. Det er også hos A Petersen bogen lanceres fredag d. 17. januar.


Takketalen


Jørgen Rasmussen får i bogen lovprist sine dygtige medarbejdere og tegnet et billede af, hvor stor betydning hans parløb med hustruen, væveren Elisabeth la Cour, har haft, og af hvor meget det har betydet for ham og for virksomheden, at hans søster og hans døtre på forskellig vis var involveret i driften og formidlingen af Rud. Rasmussen.

Der er navnlig ét citat, som står tilbage i min erindring, og som maner til eftertanke i skærende kontrast til vores mobile og forandringsparate tid. Jørgen Rasmussen siger:

”Når jeg nu tænker tilbage ikke kun på min egen tid hos Rud. Rasmussens Snedkerier men også på generationerne før min, så slår det mig, hvor stor en betydning, det med at udgå fra et geografisk sted har. Hvor meget den opbyggede fælleshistorie rodfæster mennesker, medarbejdere og familier - og hvor identitetsskabende et sted en virksomhed og et fællesskab kan blive”.

Tak fordi du deler dine tanker og din historie. Hjertelig tillykke med fødselsdagen, Jørgen!Rodfæstet - Møbelhåndværk fra Rud. Rasmussens Snedkerier
© 2020 Thomas Dickson, Jørgen Rud. Rasmussen og RR Forlag
Forlagsredaktion: Lil Vad-Schou
Korrektur: Peder Norup
Billedredaktion: Malene la Cour Rasmussen og Kirstine la Cour Rasmussen
Illustrationer: Se oversigt side 133
Omslagsfoto: Kim Ahm
Grafisk tilrettelæggelse og omslag: Narayana Press
Billedbehandling: Narayana Press
Bogen er sat med Minion og Cronos og trykt på Galerie Art Volume 150 g hos Narayana Press ISBN 978‑87‑971841‑0‑3

Kan fås hos A. Petersen, din lokale boghandler eller via kontakt til rrforlag@gmail.com