Skal der være gilde

Reklame for:
Styling og foto Rigetta Klint
Stelton
RIG-TIG
Aalto/Iittala
Andrea Brugi
Anne Black
Klässbolls
Himla

Skal der være gilde, og det skal der, så inkluderer det på denne årstid hos os blandt andet krebs, Västerbotten paj og knækbrød. Min Västerbottenpaj publicerede jeg på platformen Cookpad sidste år, den linker jeg til her.

Min knækbrødsopskrift får du herunder

Krebs, Västerbottenpaj og knækbrød klinger svensk og speaking about Sweden - da vi i sommer var på road trip i broderlandet kunne jeg ikke lade være med at handle på loppis! Jeg købte blandet andet de fine tallerkner i ser på billederne, gamle fajance tallerkner fra Gustavsberg ” Spalje” hedder serien. Jeg købte også flere forskellige vaflede knækbrødskageruller!

Fajance klarer ikke opvaskemaskinen, men pyt, jeg vasker gerne op i hånden for at få lov til at dække med Spalje! Det er i øvrigt klassikerne som kommer på bordet sammen med de svenske tallerkener, mine ligeledes gamle fajancefade fra Villeroy Boch med blå stribe (Alumina fremstillede lignede). Anne Blacks køkkenternede porcelæns bræt og min kagespatel fra Stelton. Kagespatlen var ligesom termokanden fra Magnussen blandt mine første designindkøb det kan du læse om her. Den er både elegant og funktionel. Glas og kande er tegnet af Aino Aalto i 1935, parret Alvar og Aino Alto kan du læse om her.

Knækbrød (en hel del)

2 dl vand
33 cl lys øl
50 g gær (evt mindre gær og længere hævetid)
7 dl rugmel
6 dl hvedemel
1 spsk froft salt
1 spsk dildfrø
1 tsk anis

  1. Stød dildfrø, salt og anis i en morter.
  2. Varm øl og vand til 37 grader. Smulder gæren i den lunkne væske. Bland mel (lidt ad gangen) og krydderier i væsken og ælt til en smidig dej.
  3. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ca 1 time
  4. Forvarm ovnen til 235 grader
  5. Drys rugmel på bordet og rul dejen ud til plader med en tykkelse på 2 mm. Først med en almindelig kagerulle, rul efter med en vaflet rulle for at lave mønster. Man kan fremstille knækbrødspladerne i bageplades størrelse eller stikke ud til runde brød, alt efter smag og behag.
  6. Efterhæv i 20 minutter.
  7. Bag i midten af ovnen til knækbrødene er gyldne på begge sider 10-15 minutter. Jeg har bagt på en perforeret plade, hvis ikke du anvender en sådan er det en god ide at vende knækbrødet under vejs.

Skal opbevares tørt