Skal, skal ikke etablere firma?

Det var aldrig et spørgsmål for de nordjyske søstrene Skall, Marie og Julie, og det var heller ikke et spørgsmål, om de skulle gøre det sammen.

De har fået tekstil ind med modermælken. Deres mor er produktudvikler/indkøber i modebranchen. De er begge uddannet designteknologer fra Teko i Herning, og har begge arbejdet et antal år i forskellige højprofilerede danske modevirksomheder i København. Julie har desuden arbejdet i Indien som designchef i en virksomhed, der producerer store europæiske Fast Fashion brands.

Hvad, der derimod var et spørgsmål, var hvornår?

I 2013 var det ikke længe et spørgsmål. 2013 besluttede de at etablere Skall Studio.

Derefter var det intelligente spørgsmål: Hvad er Skall Studios eksistensberettigelse?

”Vi var begge overmætte og trætte efter flere år i den hurtige del af modebranchen, og på en eller anden måde var ”hvad?” ikke så vanskeligt at svare på måske nærmest indlysende og matchede vores personlige livsstil, som var blevet renere og enklere,” siger de samstemmende. ”Svaret var dermed langsom mode. Bæredygtigt så langt og så godt som over hovedet muligt og naturlige materialer. Ikke at vi er blinde for mulighederne i de nye ”man made” materialer, men vi elsker uld, bomuld og hør.”

Skall Studio

Stilmæssigt er søstrene feminine, ja måske nærmest romantiske. Der er flere helt skønne skjorter med festoner i kollektionen, og inspirationen fra vintage under - og nattøj fornægter sig ikke.

Skall Studio skiller sig ud fra mængden! Sjovt nok fortæller Julie, som er mere end 20 år yngre end mig, at hun allerede under studietiden havde et godt øje til min tilgang til mode og materialer, og nu er det mig, som ser langt efter dem!

Jeg bemærkede deres tøj første gang på et Finders Keepers marked i 2016.

Siden er det gået stærkt med det langsomme firma. De har nu alle de forhandlere, de kan ønske sig i Danmark. En velfungerende webshop som dag for dag får et større og større publikum, og de har for nylig fået en agent i Norge, som har fået Skall Studio ind i 14 af de bedste butikker der.

Bæredygtigt?

Skall Studio har tydligt ramt noget, publikum længes efter. Deres produkter er stilmæssigt et alternativ til flere af de internationale mærker. Prismæssigt er de et endog meget godt alternativ. Deres bæredygtige profil har vinden i ryggen. ”Selvom bæredygtig det bliver moden vel aldrig rigtigt,” siger Julie. ”Der er jo ikke tale om ”need to have”. Alt, hvad vi beskæftiger os med, er ”nice to have”!

”Vi taler ikke så meget om bæredygtighed. Vi opfatter det som et naturligt udgangspunkt at gøre det så godt, som vi overhovedet kan. Hvad, vi derimod taler om, er design, pasform og kvalitet. Netop vores kvalitetskrav har de seneste år bragt os i et dilemma, som nu er løst,” siger Marie

”Vi startede i 2013 med at producere på en højkvalitetsfabrik i Indien, som jeg har kendt længe, og som vores mor har kendt længe fra sin tid i branchen. Det er en familievirksomhed. Den er ejet af to søstre. De har begge har boet i Europa og USA og derfor har fin forståelse for, hvad vi efterspørger i Vesten og var tålmodige med vores små ordre. De har en dygtig skrædder, som kan konstruere den perfekte pasform. Der er aldrig eller meget meget sjældent reklamationer på deres syarbejde. Da vi startede Skall Studio arbejdede fabrikken ikke med økologiske metervarer. De havde derimod deres certificeringer på plads i forholdet til arbejdsmiljø,” fortæller Julie.

”Vi fik så kontakt til en fabrik, som er certificeret både i forholdet til arbejdsmiljø og i forholdet til økologi, og vi blev selv økocertificerede. Alt så lyst og grønt ud. Problemet var bare, at den nye fabrik ikke var nær så gode til pasform som den gamle, og at kvaliteten på deres syarbejde lod meget tilbage at ønske.

Vi har kæmpet for at løse problemerne længe, men nu er vi tilbage på den første fabrik, og de er imidlertid begyndt at arbejde med økologiske tekstiler, men er ikke certificerede. Vi er glade. Nu er der tryghed omkring pasformen og kvaliteten. Vi skylder måske også at sige, at selvom vi prioriterer økologi, så kan vi finde på at fravige, hvis vi falder over et restparti, som vi kan redde fra at blive brændt, hvis vi udnytter det. Sådan er det med en tynd mørkeblå jersey i seneste kollektion. Der lå 1000 meter på fabrikken, som var blevet leveret i forkert farve, og som derfor skulle destrueres. Nu er stoffet omsat i Skall Studio modeller. Det er også en form for bæredygtighed,” siger Marie, som er den af søstrene, der står for salg og markedsføring, hvilket også indebærer, at hun står for den visuelle identitet på webshop, sociale medier og printmateriale. Skalls designidentitet er et samarbejde mellem de to. Al kontakt til produktionsledet står Julie for, både når der er tale om det, som produceres i Indien og strikken, som produceres i Herning af uld fra Fyn.

Skall Studio arbejder fra et lyst kælderlokale på Nørrebro i København. Lige nu på halv kraft hjulpet af et par deltidsmedarbejdere. Julie og Marie er begge 50% på barselsorlov med babyer på henholdsvis 2 og 5 måneder.

Hvad der er målet? Det er indholdet! Den gode hverdag, det gode arbejdsliv og så elsker vi tøj. Havde du spurgt for 5 år siden, så var målet at komme til at leve af Skall Studio. Det gør vi nu. Næste mål er at se virksomheden vokse på en måde, hvor vi får flere medarbejdere i spil, som kan lære af os, og som vi kan inspireres af. Penge er ikke i sig selv interessant. Men det at drive virksomhed bliver mere og mere spændende.
#slowfashionapril19