slow flowers

Reklame for:
Photo Rigetta Klint
Blomster fra FLOR

I Skandinavien er der endnu ikke mange steder, hvor man kan købe økologiske snitblomster. Forhåbentlig er der dog flere, end jeg har kendskab til. Jeg er stødt på Blomsterhagen i Oslo, og da jeg boede i Stockholm, købte jeg blomster i Rosendals Trädgård. Her i Københavnsområdet etablerede Vilde Violer sig for et par år siden,(der er billeder fra Vilde Violer her) og fik som de første i Danmark Ø-mærket deres snitblomster. Senest er jeg stødt på FLOR, som er i gang med deres første sæson.

Hvor der ikke har været meget fokus på blomster, så er vi derimod mange, som længe har spist økologisk. Det er efterhånden almen viden, at SLOWfood bevægelsen, som med sneglen som symbol blev etableret som protest mod den omsiggribende industrialisering af fødevarebranchen, er en organisation, der på fredelig men energisk vis kæmper for lokalproduceret, varieret og ærlig mad. Mens SLOW FOOD var først på banen, så var vi siden flere, der talte om SLOW FASHION og SLOW LIVING, og nu tales der også SLOW FLOWERS. Både i USA og i Australien er der organiserede SLOW FLOWER Movements, og deres manifest lægger sig tæt op ad SLOW FOOD værdierne.

SLOW i forholdet til blomster handler ligesom i fødevarebranchen om at forstå og at respektere årstiderne og at bruge blomsterne, når de naturligt forekommer i ens nærområde og dermed også om at reducere de klimamæssige transportaftryk fra de blomster, som forbruges, og det handler om at fremme bæredygtig og økologisk landbrugspraksis, der respekterer både mennesker og miljø.

Flor

I forgangne uge besøgte jeg opstartvirksomheden FLOR, som drives af Karoline Schnorr, Sara Møhlenberg og Moa Nordal. De driver virksomheden i fælleskab og skiftes til at være involveret på fuld tid og til at have andre parallelle aktiviteter. Karoline læser på Institut for Plante -og Miljøvidenskab på Københavns Universitet. Sara er miljøøkonom, og Moa har en baggrund som grafisk formgiver.

Deres blomsterproduktion finder sted i Lejre kommune uden for København.

Den 1 år gamle virksomhed Flor, som her første sæson har dyrket ca 80 forskellige sorter, er ikke Ø-mærket men dyrker blomster efter bæredygtige principper, og jorden på gården er under omlægning til økologi. Koblingen til SLOW FOOD er åbnelys. FLOR dyrker i tilknytning til ”Farm of Ideas” som drives af gourmetrestauratøren Christian Puglisis, som bl.a. står bag Relæ og Manfreds. Her har kokkene fra restauranterne deres daglige gang for at udvælge grøntsager til aftenens menu, og de første kunder til FLOR var da også restauranterne og deres netværk.

I løbet af sæsonen har de 3 desuden etableret både udbringning og pick-up points og har dermed allerede gjort blomsterne tilgængelige for en langt større kreds.

Har SLOW en særlig æstetik?

SLOW FLOWERS er også en æstetik. – Moa pointerer, at der ikke tale om bonderomantik men om en moderne og eksperimenterede tilgang til blomsterdekoration. Det er klart, at i Skandinavien med en lang gold vinter er det en udfordring at levere lokalproducerede buketter hele vinteren, det forsøger FLOR at råde bod på ved at fylde loftet med blomster, som skal tørre og indgå i arrangementer af helt eller delvist tørrede blomster, som er tænkt til at tilfredsstille kundernes lyst til buketter, når markene med snitblomster er blomstret af for denne gang.

Med andre ord: Skal vaserne til vinter blomstre bæredygtigt, er det ikke langstilkede roser eller duftende liljer du skal satse på, men grene fra den omkringliggende natur, suppleret med tørrede blomster og frøstande – det bliver smukt!


#blomsterbilleder