stockholm tur/retur

Som mange af jer ved, boede jeg i Stockholm i 10 år mellem 2006 og 2016.

10 år er en ikke uvæsentlig andel af et liv, og jeg sætter pris på at vedligeholde minderne ved med jævne mellemrum at besøge byen for at gå en tur i mine egne og familiens fodspor. Jeg sætter også pris på at følge udviklingen i byen, som jeg en gang kaldte hjemme.

Således har min mand, som heldigvis også er svenskofil, og jeg været på miniferie i Stockholm i forgangne uge. Vi rejste bekvemt frem og tilbage med toget, hvilket gav mulighed for at bruge rejsetiden til læsning eller til arbejde uden afbrydelser.

Down Memory Lane

Vi har drevet omkring i gaderne og jeg har underholdt den tålmodige mand med: Det var der min datter gik til ballet, det var den cafe, hvor jeg hang ud, når jeg den første tid i byen måtte være til rådighed i skolens spisefrikvarter med knus og kram til trængende børn. Der stod min søn på skateboard, og det var der, jeg havde mit kontor de sidste år. Der boede jeg, her løb jeg min morgentur, dyrkede yoga på bryggen, og her købte jeg mine sommerblomster!

Apropos sommerblomster så er Rosendals Trädgård altid et besøg værd. Både hvis man vil købe blomster, og hvis man vil spise en frokost eller drikke kaffe med skønt bagværk til. Hvis ikke man vil gå derud, så kører sporvognen fra T-centralen til Djurgården.

Vi har drukket kaffe og spist brød med ost i flere filialer af Stenovnsbageriet Fabrique, som efterhånden er spredt ud over byen med rund hånd, og derfor let springer i øjnene, når fødderne er trætte.

Kunst

Vi var på eftersyn både hos Stockholms Auktionsværk, Uppsala Auktionskammare og på Bukowski og undrede os over, at livsappetitten synes at være modsat proportional med graden af velstand. Med andre ord, der var ikke meget fnisen i krogene på Bukowski, men til gengæld var der meget fin og dyr kunst og mange smukke møbler!

Vi besøgte det ny-renoverede og genåbnede Nationalmuseum. Museet ligger på Blasieholmen, nabo til Grand Hotel og med udsigt til kongeslottet på den anden side af Mälaren. Museet har været gennem en omfattende renovering og var lukket fra 2013-2018.

Jeg var spændt på resultatet, og jeg må sige, at det levede op til mine forventninger. Jeg er begejstret for museets omkalfatring. Jeg elsker farvesætningen, og udstillingsarkitekturen er vedkommende. I den nye ophængning er design, kunsthåndværk og kunst blandet på en måde, som giver et både smukt, pædagogisk og levende indblik i en hver tidsepoke.

Jeg elsker at meget mere af museets imponerende, omfattende (og pladskrævende) samling er kommet til syne.
Nationalmuseets gamle bibliotek er genindrettet i samarbejde med Designeren Emma Olbers. Her er den 100 år gamle oprindelige indretning nænsomt men friskt suppleret med nyt design fra Designbureauet Front og Designeren Monica Förster og fremstår nu på en gang autentisk og moderne imødekommende. Biblioteket er i særklasse fint!

Cafeen og restauranten tager forbilledligt svensk design og kunsthåndværk alvorligt, og under ledelse af Matti Klenell har Stina Löfgren, Gabriella Gustafson, Mattias Ståhlbom, Carina Seth Andersson og han selv skabt den perfekte ramme om et smukt måltid, stort eller småt!

Vi var naturligvis også uundgåeligt hos Svenskt Tenn på Strandvägen. Der er altid fint. Denne gang smukkere end smukt synes jeg. Bevares, møblerne og tekstilerne og de fleste af interiørdetaljerne var de samme som altid, men det hele var så fint arrangeret. I sandhed en eklektisk samling og et vidnesbyrd om at originalitet overlever sin egen tid og kan omorganiseres og tilpasses den til en hver tid herskende ”boligmode”

Södermalm

Jeg besøgte L:A Brukets fine butik i Sofo. (Södermalm)(du kan se mere L:A Bruket her) Ligeledes i Sofo gik jeg forbi Carina Seth Anderssons Studiobutik, som har været meget omtalt i svenske medier. Jeg måtte dog nøjes med vinduesshopping, der var lukket. Carina formgiver i keramik og glas. Dels arbejder hun med unika på sit værksted i Gustavsberg, dels er hun den, man ringer efter, hvis man som større designvirksomhed vil lave en designmæssig fuldtræffer! Hun har i årens løb haft et tæt samarbejde med Iittala, Marimekko, Fogia og ikke mindst Skruf glasbruk med hvem hun blandt andet har fremstillet vaseserien Dagg for Svenskt Tenn og vaseserien Kolonn for det nyåbnede Nationalmuseum.

På Hornsgatpuckln hos Blås och Knåda, som er en kooperativ butik drevet af omkring 40 glas og keramikkunsthåndværkere, var der mange fine ting denne gang. Jeg fik et lille udvalg med til min regisamling!

I Stockholm er der inden for 500 meters afstand 3 butikker med kunsthåndværk. Blås og Knåda er den ene, Kaolin, som er noget mindre men ikke mindre fin og udelukkende keramikgalleri, er den anden, og Kunsthantverkarna, som har et blandet sortiment, er den tredje. Her har danske, Stockholmsbaserede sølvsmed Sarah Hurtigkarl udstilling for øjeblikket.

Butikkerne fungerer ikke bare som butikker og gallerier men også som rammen om et netværk håndværkerne imellem. Lena Ljungar som jeg har skrevet om her, har stor glæde af den netværksfunktion. Lena bor og arbejder i Danmark sammen med hendes danske mand Jesper. Blås og Knåda er hendes livline i Sverige.

Madscenen

Vi har spist godt på både Oaxen Slip på Djurgården og på Wood Stockholm på Södermalm. Begge steder har vi været flere gange. Navnlig på Wood Stockholm, hvor de altid binder menuen op på et tema, denne gang Galicien, smelter mad, vin og stedets atmosfære sammen i en skøn cocktail.Sidste aften spiste vi asiatisk hos Waipo på Jacob Bergsgatan. Det var ikke dumt, slet ikke, men heller ikke en fuldtræffer!

Og ellers – vi har nydt solen, vandet, de fantastiske bygninger, hinanden og det at være mere eller mindre fri for forpligtigelser par dage.

Du skulle overveje at følge i mine fodspor, de er til fri afbenyttelse!