terroir og kaffe version 3.0

Reklame for Styling og foto Rigetta Klint
Prolog coffee
Rig-tig

Jeg er kaffedrikker og sådan har det været siden jeg som 13-årig i erhvervspraktik hos den lokale købmand lærte at drikke kaffe i baglokalet!

Den slags kaffe var kaffe version 1.0 - en dagligvare. Morgenkaffe, eftermiddagskaffe og aftenkaffe, mødekaffe og det man bød uventede gæster!

Kaffe version 2.0 introducerede cafekulturen, cafekaffen og de sydlandske varianter espresso og cappuccino med flere. Omend ikke alle havde lige meget fokus på kvalitet og smag, så blev der længere og længere mellem kaffemaskinekaffen, som blev sat over om morgenen og drukket til sidste tjæretykke bitre dråbe, og konditorierne og cafeterierne veg pladsen til fordel for cafeerne!

Nu er vi i gang med kaffe version 3.0. Det begynder at blive nørdet, og nu er det kaffebarer, som er sagen! Der er (heldigvis) øget opmærksomhed på råvaren, og vi taler om kaffens terroir (den samlede sum af produktets, her kaffebønnens, stedbundne særegenhed, hvilket betyder samspillet mellem jorden, mikroklima, genetik, produktionsproces og stedets fødevarekultur). Kaffe version 3.0 måles af på brevvægt, og der brygges en hel del filterkaffe men også god espresso.

Grov generalisering - der er helt sikkert mange, som stadig er glade for deres kaffemaskinekaffe og som med glæde køber den kaffe, man byder uventede gæster. Selv har jeg ikke drukket kaffemaskinekaffe siden købmandens baglokale i 1976, men altid eksperimenteret med kogekaffe, filterkaffe, stempelkaffe, aero press og espressokander til komfuret. Vi er heldigvis forskellige.

Kaffebaren Prolog


I min verden bliver version 3.0 mere og mere en realitet, selvom om jeg ikke er begyndt at veje med brevvægt, så kender mine smagsløg let forskel på skidt og kanel, og jeg er tiltagende nysgerrig efter at blive dygtigere til at lave den perfekte kop kaffe.

Kaffenørderi 3.0 er præcis, hvad der bedrives i Høkerboderne i Kødbyen hos Prolog. De er kaffebar og de er grossister og leverer til nogle af byens bedste cafeer og restauranter. Prolog alias Sebastian og Jonas importerer og rister selv, og Jonas konkurrerer på internationalt niveau om at lave den bedste kaffe. Lige nu er han danmarksmester.

Jeg blev præsenteret for Prolog kaffe første gang, da jeg i somres besøgte den nyåbnede Lille Bakery (det kan du læse om her og i min bog HÅNDVÆRK, som er lige på trapperne). Siden fortalte Sarah Oakmann om Prolog (Sarah kan du læse om her og i HÅNDVÆRK om kort tid). Sarah har lavet en serie kopper til Prolog.

Nu har jeg været forbi Prologs kaffebar, de serverer virkelig god kaffe, og stemningen er rar.

Slow-brew med kaffefilter fra RIG-TIG


Jeg drog hjem med en pose Kenyanske bønner, som smager så godt! Dem har jeg brugt i Rig-tigs nye SLOW-kaffefilter, som passer perfekt til min fine gamle to-vægs porcelænskande købt antikvarisk i Berlin. Godt filter, stålindsatsen overflødiggør papirfilter.

Jeg har ikke spurgt hos PROLOG om deres holdning til metalfilter, men min holdning er, at det er praktisk og sparer papiret, desuden medfølger et låg, som også kan fungere som drypbakke – hvad kan man ønske mere. Ikke meget mere udover en kaffepause!

Bonus info: SLOW-kaffefilteret er tegnet af Daniel Debiasi & Federico Sandri. Italienske Daniel Debiasi og Federico Sandri grundlagde tegnestuen Debiasi Sandri i 2010 og har siden b.la tegnet for: Rig-tig, Stelton, Ligne Roset, Normann Copenhagen, Rosenthal og Villeroy & Boch.