the wonderful soup stone
Soup stone? Sten-hårde er de i al fald, de umodne grønne figner på træet i haven.

Historien gentager sig hvert år.
Først er der forventningens glæde, den er stor.
Så kommer der figner i mængder. Vi høster morgen, middag og aften og spiser figner på havregrøden, til ostemadderne, på pizza og kage og vi koger marmelade.

Hver af de fire somre, jeg har levet sammen med træet, har jeg, når det har været på sit højeste, tænkt at nu åbner jeg en ”figner på dåse fabrik”, og vores lykke vil være gjort.
Hvert år er træet stoppet med at levere umiddelbart efter jeg har tænkt tanken.

Universets straf for grådighed eller temperaturfald, det kan man spekulere længe over.

I år var ingen udtagelse, og da træet stoppede med at levere modne frugter, hang der stadig i hundredtals små grønne umodne frugter tilbage.

Grenene med de grønne figner er smukke afskåret i en vase, men jeg har ikke kunnet slå tanken ud af hovedet om også at udnytte de grønne til noget spiseligt. Jeg har spurgt mig for, ingen i min nærhed vidste rigtig besked. En gættede på at de umodne figner kunne fermenteres, en anden på at de med fordel kunne syltes. Jeg tog fætter google til hjælp og fandt et par forskellige opskrifter, ingen af dem tiltalte mig helt. Nu har jeg lavet min egen, inspireret af hvad jeg har læst mig frem til.

Det er her ”the wonderful soupstone” kommer ind I billedet. Nok har jeg udnyttet den umodne sten-hårde frugt, og resterne af en julesnaps, men jeg har altså også handlet ind i rigt mål.

At dømme efter resultatet her få dage efter jeg har syltet, så vil fignerne om nogle måneder bliver gode som tilbehør til ost eller i en salat med bulgur fx!Opskriften

Jeg høstede et kg små grønne umodne figner, skar stilk og blomst af. (brugte handsker, den mælkeagtige saft klistrer)
En af de opskrifter jeg fandt anviste: Kog fignerne i ti minutter og klem derefter forsigtigt på dem for at få den hvide, bitre saft ud. Gentag proceduren. Det gjorde jeg så. Jeg fik ingen saft ud, men måske gjorde det alligevel en forskel?

Mine glas skoldede jeg og derefter skyllede jeg dem i julesnaps!

Jeg kogte en sukkerlage af:
9 dl vand
1 dl æbleeddike
1 kg muscovado sukker
2 vaniljestænker
4 stænger kanel
8 stjerneanis
12 sorte peberkorn
skallen fra 2 appelsiner

Fignerne kogte jeg i 25 minutter i lagen, herefter tilsatte jeg saften fra en citron, kogte yderligere 5 minutter.

Jeg fyldte de kogte figner på glas, fordelte krydderierne i glassene, hændte sukkerlagen over og toppede med en god sjat julesnaps.

Jeg skal opdatere senere på året, så både I og jeg ved, hvorvidt grønne figner er værd at satse på!