Værkstedsbesøg

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Buntmager Pia Christensen

Skrædderlauget, Buntmagerlauget, Guldsmedelauget og Håndværkerforeningen København har herved fornøjelsen at indbyde til Laugenes Opvisning.

Opvisningen, hvis formål er at vise håndværk fremstillet i Danmark, finder sted under overværelse af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte stod der!

”Scenen er sat”, sagde Adam Pade i sin åbningstale i torsdags, og det skal jeg love for. Sat til en begivenhed hvis publikum vidner om, at glæden ved tøj ikke har alder og ikke er synderligt påvirket af modeluner, men snarere er optaget af at få adgang til langtidsholdbar kvalitet.

Og kvaliteten var der for alle pengene.

Langtidsholdbar kvalitet, det var netop, hvad jeg talte med buntmager Pia Christensen om forud for showet.

Pia holder til i baghuset i Gothersgade 54, en adresse som har en særlig plads på mit bykort, fordi det var her, jeg lavede nogle af mine første præsentationer i København tilbage i begyndelsen af 90erne. Den gang havde Annette Trampedach sin tegnestue og sit showroom Atelier September på adressen, og jeg elskede det sted og var mere end glad og stolt over at holde hof der.

På Pias etage i baghuset er der tæt pakket med skind, mønstre, symaskiner og hel og halvfærdige pelse. Over en kop espresso på en taburet bag klippebordet fortalte Pia mig om sin virksomhed.

Pia Christensens arv


Hun er født ind i pelsbranchen. Så meget født ind i den, at hun er uddannet hos sin far, som har bundtmagerforretning nogle gader fra Pias værksted.

Hvor Pias far har forretning og færdige pelse på bøjlerne, så har Pia atelier og syr alle pelse eksklusivt og individuelt til sine kunder. Nogle fremstiller hun helt fra bunden, andre får kunderne omsyet af arvestykker eller pelse indkøbt second hand. Det giver god mening fortæller hun, pels er et materiale, som, hvis det behandles rigtigt, kan holde i generationer, og dermed er det et meget bæredygtigt materiale. Vekselvirkningen er perfekt, det kan tage mange uger at lave en pels helt fra grunden, hvorimod en omforandring kan laves på en uges tid.

Pias kunder er en skønsom blanding af unge og ældre, alle med passion for pels og for det ypperste. Og man kan ikke skue hunden på hårene! I den pittoresk skramlede baggård i Gothersgade kommer der både kunder, som har råd til at købe mange pelse uden at overveje økonomien og kunder som spinker og sparer for at købe en eneste. De er så velkomne alle sammen.

Pia selv siger, og den medhjælpende buntmager bekræfter, at kunderne vælger netop hende, fordi hun er en dygtig buntmager, og fordi hun er god til at vejlede sine kunder således, at de får en pels, som passer både deres behov og deres kropstype.

At Pia til det yderste er passioneret omkring sit håndværk, det hører man let på den måde, hvorpå hun taler sig varmt om silkefoer i den rigtige kvalitet og i den helt rette farve og om knapper, som er pelsen værdig, og hun mestrer på en gang samtalen med mig og et øje på arbejdsgangen på bordet ved siden af, hvor der arbejdes på en pels til Laugenes Opvisning.

Mode versus pragmatisme


En verden som både ligner modebrancens, og som er hinsides. Hvor forberedelserne til et show i modebranchen handler om for en hver pris at udtrykke sin unikke designvision, så er Pias tilgang langt mere pragmatisk. Når jeg spørger til hendes valg af silhuetter til Laugenes opvisning, så svarer hun: ”Jeg satser på at vise 3 pelse, som kan illustrere min bredde og på at vise pelse, som passer til det publikum, som jeg ved kommer, det er samtidig min mulighed for at prøve noget af, jeg længe har haft i tankerne”.

Jeg har en gammel fin lammeskindspels, som jeg købte for nogle år siden i Stockholm, den kunne godt trænge til et løft. Nu ved jeg, hvem der kan hjælpe med den operation!