Vandkefir

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Vandkefirperler

Alle steder, jeg har besøgt i forbindelse med research til bogen HÅNDVÆRK, har jeg foruden den portrætterede håndværker også mødt hans eller hendes nærmeste. Herunder en hel del skønne børn!

På Hjemmebesøg

Således mødte jeg også både Paulie Melnyks kone og hans tre børn. Hos dem var der gang i perleplader og hjemmebagte boller, da jeg kom på besøg i Nexø. Børnene var snaksalige, og jeg fik set både børneværelser og udvalget af legetøj og anden kuriosa. På trods af eftermiddagstræthed og dertilhørende småkaos, som hersker i de fleste børnefamilier, når klokken nærmer sig spisetid, herskede der en overgribende ro i hjemmet.

Både børn og voksne virker, som om de hviler i åbenlys tillid til, at verden vil dem det godt. Den tillid gennemsyrer også historien om familiens flytning til Bornholm for få år siden; de fortæller om, hvor godt de blev taget imod, og hvor meget de blev hjulpet tilrette, om den gode skole og den hyggelige børnehave, som ligger lige rundt om hjørnet, og om alle de nye venner, de har fået. Det har været let for dem, og jeg forstår, at de hverken savner deres lille lejlighed i København eller byens puls. I hvert fald ikke i det daglige.

Kok på nye eventyr

Hjælpsomhed er også det ord, som går igen, når Paulie fortæller om sin virksomhed NXØ Brewery – Vandkefirperler, en iværksættervirksomhed, der laver økologisk fermenteret læskedrik. Paulie er kok og har været det siden 1998. I København har han arbejdet på både kendte og mindre kendte restauranter. Det var, da han inden familiens flytning til Bornholm arbejdede på en vegansk restaurant, at han rent fagligt kom tættest på at føle sig hjemme. Den oplevelse til trods var der dog ingen tvivl om, at han i forbindelse med familiens flytning skulle forlade restaurationsbranchen til fordel for at bruge sine færdigheder på noget andet beslægtet. Han var bare endnu ikke helt sikker på hvor og hvordan.

Som med så meget andet er det tilfældighederne, som udstikker kursen. Paulie tror måske selv, at han fik et tegn. Han gik hjemme på barsel med sin yngste datter og eksperimenterede sig frem til en fermenteret læsedrik, en vandkefir, som er produktet af en gæringsproces, der foretages af en koloni af symbiotiske bakterie- og gærarter. Kolonien er et eksempel på en såkaldt SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast).

Paulie blev mere og mere optaget af sine eksperimenter og deres iboende muligheder. Samtidig kom han i tanke om, at han som feriebarn på Bornholm tilbage i 80’erne hørte de voksne tale om den hedengangne Nexø Bryggeri og Mineralvandsfabrik, som blandt andet lavede citronvand og hindbærbrus.

En virksomhed ser dagens lys

Lang historie kort: Barselsorlovseksperimenterne mundede ud i en beslutning om at genoplive Nexø Bryggeri, i en moderne gestalting, hvor kulsyre og kunstige smagstilsætninger er erstattet af vandkefirperler og naturlige, økologiske ingredienser.

Resten af historien kan du læse i min bog HÅNDVÆRK. Den kan købes i din lokale boghandel, i flere muserumsbutikker, hos en del af de medvirkende håndværkere eller her hos mig.

Du skulle smage Paulies vandkefirperler, det er en virkelig en god læskedrik som fås i 3 smagsvarianter, citron, hindbær og havtorn. På Vandkefirperlers hjemmeside finder du din nærmeste forhandler!

#bornholmsstemme