Vilde Violer

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Vilde Violer

Jeg er ingen hjemlighed at jeg er vild med blomster, meget vild, og endnu mere vild er jeg med at flere og flere gør sig umage med at producere bæredygtige blomster. I min bog HÅNDVÆRK portrætterer jeg virksomheden Vilde Violer som er Danmarks første producent af Økologiske snitblomster.

Vilde Violer er drevet og ejet af Christina Foss og Marie Holmer.

Lige nu synger sæsonen for danske snitblomster på sidste vers og der er travlt i marken med at få indsamlet frø og med at få gravet dahliaknoldene op, de tåler nemlig ikke frost. At være blomsterbonde er ingen loppetjans.


Livsforandrende omstændigheder


I HÅNDVÆRK fortæller Christina åbenhjertigt at startskuddet til virksomheden var hendes stressnedbrud. Christina og Marie har været veninder i 22 år og har fulgt hinanden gennem tykt og tyndt. De har rejst sammen, taget uddannelse samtidig, fået kærester samtidig, etableret hjem og fået børn samtidig, samtidig med at de har haft en karriere. Venindeskabet står til hver en tid over arbejdet, pointerer de, da jeg møder dem første gang i sommeren 2017. De havde længe vidst, at de gerne ville arbejde sammen, og at de gerne ville etablere en virksomhed. Konceptet skulle være noget grønt, noget som var modigt, og noget som kunne gøre en forskel i verden.
Det var, da Christina blev sygemeldt fra sit akademiske karrierejob og blev sendt til tælling i sin lille have, at ideen begyndte at spire. “Var jeg ikke blevet syg, og havde jeg ikke været nødt til at reformulere min fortælling om, hvem jeg er, og hvad jeg står for, så var vi aldrig landet her,” siger Christina, “og havde der været mange andre økologiske snitblomster på markedet, var det nok ikke denne her vej, vi var gået ud ad.” Men det var der ikke.nDer var stort set ingen økologiske blomster at få, hvilket i høj grand undrede de to bevidste forbrugere, og efter at have sonderet terrænet i både ind- og udland og fundet inspirerende virksomheder at spejle sig i søsatte de i foråret 2016 deres virksomhed, Vilde Violer. Tiden siden har været en lang mesterlære. Mester har ikke været én og samme person, men forskellige mennesker med forstand på gartneri og blomsterbinding. Deres respektive erfaringer fra uddannelser og tidligere jobs har klædt dem på til forretningsudvikling, markedsføring, salg og administration.


Flere hænder


“Vi betragter os selv som iværksættere og satser absolut på, at virksomheden skal vokse, ellers bliver den ikke rentabel. Der skal helt enkelt flere hænder til, for at vi kan få den tiltrængte volumen,” fortæller Marie. I den sammenhæng refererer de også til det, som var virksomhedens startskud, nemlig stressnedbruddet. To fluer med ét smæk. For at få flere hænder og for at hjælpe andre i samme situation har Marie og Christina tilbudt de omkringliggende kommuner, at mennesker, som af en eller anden årsag i øjeblikket ikke kan klare det almindelige arbejdsmarked, kan komme på praktikophold hos dem. “Vi har netop, med succes, afsluttet et etårigt forløb med en kvinde, som var svært stressramt, og som hos os fik den ro, hun behøvede for at kunne gå videre. Vi elsker begge at luge ukrudt, man bliver helt glad af det, men vi har ukrudt nok til mange her,” afslutter de grinende!

Bogen HÅNDVÆRK kan du købe her


#blomsterbilleder