vintervår

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
SKAGERAK - 1616/Arita
Bornhoms Kildevand
Baltic Sea Glass
Iittala
Karin Carlander
Mette Duedahl


I dag er det vinterens næstsidste dag, i hvert fald på den nordlige halvkugle, ifølge den traditionelle kalender. Ser man på den astronomiske kalender, så skifter vi først til forår ved jævndøgn, som i 2020 falder d 20. marts.

Da jeg boede i Sverige, stiftede jeg bekendtskab med begrebet vintervår. Ja, du har helt ret, det er vintervår, når kalenderen står på forår, men søen stadig er bundfrossen!

Her, hvor vi befinder os, er forårstegnene tydelige, lidt for tidligt tydelige vil de fleste af os med klimabekymrede miner indvende. Også selvom vi på den anden side nyder at se, det knoppes derude.

Vinter eller ej, vår eller ej. Jeg lader lyset bryde igennem, både i bogstavelig forstand og i overført betydning. I dag vil jeg servere kys og kager!KYSKAGER

Easy-peacy: 4 æggehvide piskes luftige, pisk 100 g sukker i lidt efter lidt, pisk til massen er sej, tilsæt ½ tsk eddike og vend 100 g flormelis i. (eddiken kan være æbleeddike eller hyldeblomsteddike, den kan evt. erstattes med citronsaft). Massen sættes med sprøjtepose på en bageplade beklædt med bagepapir og bages ved 120 grader i ca. en time, til kyssene slipper bagepapiret.

Kyskagerne serveres her på delikate fade og tallerkner fra 1616/Arita, som i Skandinavien distribueres af SKAGERAK – du kan læse mere om 1616/Arita her.

Jeg har også Iittala i sving – de klassiske steldele tegnet af Kaj Franck (1911-1989). Du kan se mere Kaj Franck her

Apropos mit indledede skriv om Sverige og vintervår, så savner jeg den gode vandkvalitet fra Stockholm. Jeg drikker pænt mit københavnervand, som jeg bobler selv, men skal jeg købe vand på flaske, så er jeg blevet opmærksom på denne her: Bornholms Kildevand som ikke smager som svensk vand, men smager virkelig godt på sin helt egen bornholmske måde. Det er hentet op fra grundfjeldet omkring Paradisbakkerne og er antydningsvis salt på grund af naturlige forekomster af salte og mineraler i undergrunden

Bornholms Kildevand fås med og uden brus i 33cl og 99cl i virkelig pæne flasker.

Bornholmervand drikker vi naturligvis af bornholmsk glas! Her er det et sildebensmønstret drinksglas fra Baltic Sea Glass. Glasset her fik jeg med mig hjem for længe siden, da jeg fotograferede den her kogebog med Katrine Klinken – den indeholder kunsthåndværk fra en lang række primært danske håndværkere.

Foruden porcelæn fra 1616/Arita/SKAGERAK er der på billederne tekstiler fra Karin Carlander og en skål fra Mette Duedahl.

Velkommen vår