weekendfrokost

Reklame for:
HÅNDVÆRK bookazine
Foto Rigetta Klint
Halskov og Dalsgaard Design
Cuff Copenhagen


Dette er et uddrag af en længere artikel fra HÅNDVÆRK bookazine no 1 en søndagsfrokost i sommerhuset Hanne Dalsgaard og Henrik Jeppesen.
Frokosten foregår i deres fritidshus.
Fritidshuset har i 24 år har dannet rammen om deres og familiens påskeferier, sommerferier, efterårsferier, vinterferier og om rigtig mange andre gode dage indimellem.

Fritidshuset, fortæller Hanne mig, er den perfekte uprætentiøse ramme om mødet mellem børn og voksne, familie og venner, hver for sig og i en skøn blanding. Ikke mindst har huset i årenes løb dannet rammen om virkelig mange måltider!

Huset, som er beklædt med cedertræ, har Hanne og Jeppe, som begge er arkitekter, tegnet selv. Det er opført i 1999 og er trods sine bare 69 m2 generøst og favnende.

Grunden med bålplads, gravhøj, udsigt, krat og plæne købte de for deres sparepenge i 1995, da børnene var små. I nogle år udgjorde en gammel fastliggercampingvogn rammerne om livet på næsset, indtil der blev overskud og overblik til at bygge. Campingvognen var et hit ikke bare hos egne børn. Kammeraterne stod i kø for at få lov til at komme med på landet i weekenderne.Planen

Hanne vil lave ”sin kyllingesalat”, ”sin persille pesto” og en af familiens yndlingskager. Jeg tager hjemmebagt brød med, presser juice, og så har jeg ost med fra Hårbølle Mejeri, som jeg besøgte få dage forinden. (Hårbølle Mejeri kan du også læse om i HÅNDVÆRk bookazine no 1)
”Og jeg laver æg, bacon og pølser på bål,” meddeler Jeppe ( Henrik Jeppesen). ”Mad på bål er både hyggeligt og praktisk. Man holder varmen ved bålet, også i de kolde måneder, det er meditativt at lave mad på bål, og bål-mad smager desuden skønt.”

Betyder måltidet det samme for dig som for Hanne, spørger jeg Jeppe?
”Det vidunderlige ved begrebet ’måltidet’ er, at det spænder så vidt, at man selv er med til at definere præmissen. Jeg synes om de store fælles middage, både de formelle og de uformelle. I den sammenhæng er jeg nogle gange den observerende betragter, andre gange er jeg aktivt deltagende, og meget involveret. Jeg synes også om det stille morgenmåltid, som pludselig har taget 4 timer, fordi man er faldet i staver over avisen, eller fordi nogen kom forbi og sluttede sig til.”Henrik JeppesenJeppe er uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole og specialiseret i industrielt design. Han arbejder i virksomheden Avalon Innovation.

Han har gennem mere end 30 år været med til at definere og videreføre den danske designtradition. Han har skabt mange patenter og løst utallige projekter for kunder i det meste af verden, spændende fra høreimplantater, stomi-løsninger, mobiltelefoner, landbrugsmaskiner, ølflasker, vindmøller og ubåde.

Jeppe har været jurymedlem i flere internationale designkonkurrencer, han er lægdommer i Østre Landsret og ofte mentor for start-up-virksomheder. Han underviser på universiteter rundt omkring i verden og er udpeget som censor af akademirådet for arkitekt- og designskolerne i Danmark.

”Min passion,” siger han, ”er at være med til at gøre en markant forskel i forholdet til de produkter, som udvikles, således at de skabes ud af en nødvendighed. En nødvendighed, som besvares med funktionelle, æstetiske og rationelt producerede produkter, som er tænkt ind i en holistisk kontekst, der sikrer bæredygtighed og sund forretning.”Hanne Dalsgaard

Hanne driver sammen med Christina Halskov tegnestuen Halskov & Dalsgaard Design. De er også begge uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, og ligesom Jeppe specialiseret i industrielt design.

De kan løse problemer og finde muligheder med andre ord. Nogle gange er udfordringen en vase, en sovesofa eller en lampe. Hanne og Christina står bag mange af de hverdagsprodukter, du støder på derude. Andre gange laver de hardcore designløsninger, som handler om liv og død og førlighed, hospitalsudstyr og den slags. Navnlig i sidstnævnte sammenhæng er det godt at have et langt arbejdslivs erfaring at trække på. Industrielt design handler ikke bare om det, man umiddelbart kan se på overfladen, men også om funktionalitet, vedligeholdelse, miljøaspekter og om økonomi.

Christina er med til søndagskomsammen hos Hanne og Jeppe. Hun nikker samstemmende, når vi taler om glæden ved det velforberedte, delte måltid og tilføjer, at interessante samtaler gerne må suppleres med godt grin!

Når vi taler om entreprenant, så deltog Hanne og Jeppes yngste søn, Gustav, også i måltidet. Han er om nogen entreprenør.Cuff Cph

Gustav etablerede for et år siden virksomheden Cuff sammen med sin studiekammerat Jonas.

De går begge på erhvervsakademiet KEA og benytter sig af muligheden for at involvere deres egen virksomhed som case i alle opgaver og får dermed faglig sparring og et solidt skelet til den båd, de ror, mens de bygger!

Båden er lastet med sølv og guld – armbånd og halskæder. Smykker som Jonas og Gustav selv drømte om at bære, men som de ikke kunne finde på markedet.

Det gjorde de noget ved! Designet er enkelt og unisex, materialerne er gedigne, og en god håndværksmæssig kvalitet er en indlysende selvfølgelighed, forklarer Gustav. Produktionen varetages derfor lokalt af en sølvsmed, som er uddannet på Georg Jensens værksted. Den lokale produktion har tillige den fordel, at de kun behøver producere i de mængder, der er umiddelbar afsætning for.

Afsætningen sker gennem deres egen webshop, gennem Instagram og fra markedet FindersKeepers.
”Det går godt,” fortæller Gustav, ”og vi er fulde af håb for fremtiden. Cuff kommer til at tage plads på kvalitetssmykkemarkedet, det er jeg sikker på!”På vej hjem

Hvad betyder det for dig at samles med familien over et måltid mad? spørger jeg Gustav, da han kører med tilbage til København

”Altså, måltid, mad og madkvalitet har altid været en stor del af mit liv. God mad har været prioriteret i mit barndomshjem, og det er noget, jeg prioriterer i mit eget hjem nu, og selvom min studenterøkonomi er sparsom, så prioriterer jeg økologi.

Der er mad og måltid knyttet til de traditioner, jeg forbinder med min familie. Hver sommer afholder vi blandt andet ’Store Kagedag’ i huset på Næsset, hvor kun de bedste hjemmelavede kager kommer på bordet.

Jeg planlægger min kalender efter at kunne komme hjem til den slags begivenheder!”

Resten af artiklen? Den kan du læse i HÅNDVÆRK bookazine no 1 som du kan købe her